Meänpress

Under 2022 publicerar vi böcker under förlagsnamnet Meänpress.  

Utgivning

Autio av Erik Kuoksu 

Utgivningsdatum 2022-04-01. Häftad (Danskt band). Svenska/Meänkieli. ISBN 9789198754001

År 2011 gav Erik Kuoksu ut novellsamlingen Autio och andra berättelser från Torne lappmark. Boken var en samling noveller (de har ibland kallats skräcknoveller, ibland berättelser med övernaturligt innehåll) med stark förankring i Torne lappmarks natur och historia. Novellerna blev knda för en vidare allmänhet från och med hösten 2016, då novellen Skräcken i Haukimaa, och andra noveller ur boken framfördes i Creepypodden. Under åren 2018-2020 har bland andra Tornedalsteatern och Teater Normalla dramatiserat flera av texterna ur boken. Föreställningen Varjoitten voima (en dramatisering av novellerna Tallarna på Supasvaara och Isän ääni i regi av Lena Engqvist Forslund), som spelades 2020, blev särskilt framgångsrik. I denna version av boken hittar man de 11 bästa novellerna från den gamla boken på svenska och meänkieli (i översättning av Meri Alarcón). Boken innehåller även ett förord som beskriver texternas uppkomst och historia, en essä av Jack Werner och en dramatisering av Skogarnas herre av Gudrun Skogsberg.

Korrosion av Per Teofilusson

Utgiven 2022-10-01. Häftad. Svenska. ISBN 9789198754100

"Jag stillnar nu som vind i burk, som ett övergivet nystan i ett hörn. Som lämnad mat strax innan den skrapas ner i slasken. När åren gått och det här är förbi ska jag farbroderligt humma och nicka, ömsint le och tänka ja tack."Korrosion är lyrisk kortprosa som handlar om längtan och saknad, om ensamhet och kärlek. Om mannens begynnande åldrande: om ett nytt slags vila, men också om livskris när barnen är utflugna, när skilsmässorna sedan länge tillhör det förflutna, om när kuken inte står som förr. Om begynnande krämpor - ledsamma, lustiga och galghumoristiska. Om en alltmer uppenbar dödsmedvetenhet. Om omgruppering av livsandarna dessa år mellan vitalitet och ålderdom. Om vanligt, med eller utan coronan.


Författare

Erik Kuoksu

Författaren Erik Kuoksu är född i Jukkasjärvi 1978, bor i Göteborg och är socionom och etnolog. Han publicerade år 2011 novellsamlingen Autio och andra berättelser från Torne lappmark och år 2019 kortprosasamlingen Konstruktioner. Utöver detta har han sedan 1998 skrivit artiklar och böcker om främst tornedalsk och samisk släktforskning och bebyggelsehistoria. Sedan 2018 är han en av redaktörerna för den tornedalska kulturtidskriften Meänmaa.

Per Teofilusson

Per Teofilusson, bokens författare, skriver om sig själv: "Jag är ifrån Stockholm, Malmfälten, är gröpt ur tornedalskulturen; ur dess myrar och evighetssnö, under norr-sken och helvetisk myggsvärm. Har levt hela vuxenlivet i storstan, i sötrasverige, arton år i Malmfälten, är född och uppväxt där. Och sedan sextonhundratalet minst ifrån norra Torne Lappmark: ifrån gamla Jukkasjärvi och Karesuando socknar - på fädernet och mödernet hopplöst hopblandat. Min farfar Majan-Jossa och min mommo Elina var förstakusiner ifrån Nedre Soppero och föräldrarna mina är bägge ifrån Kuttainen, de är lantalaiset. Mitt urspråk, mitt rotspråk och i själva verket mitt egentliga förstaspråk - eftersom jag hörde det i mammas mage - är meänkieli. Jag kan det inte."